BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI
BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması suçu nedir?
Halk arasında "Kredi Kartı Dolandırıcılığı" olarak da bilinen banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "Topluma Karşı Suçlar" başlıklı üçüncü bölümünün bilişim alanında suçlar kısmında düzenlenmiştir. Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, başkasına ait banka veya kredi kartının kişinin rızası olmaksızın kullanılması, başkasına kullandırılması veya sahte kart üretilmesi, kullanılması, devredilmesi ya da satılması suretiyle oluşur.
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu Unsurları Nelerdir?
Başkasına ait banka veya kredi kartını kişinin rızası olmaksızın kullanarak yarar sağlama (TCK m. 245/1): Başkasına ait banka veya kredi kartını her ne surette olursa olsun ele geçiren ve kart sahibinin rızası olmaksızın kullanarak veya başkasına kullandırarak kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi bu suçu işlemiş olur. Banka veya kredi kartının kart sahibinden rızası dahilinde alınmış olması bu suçun işlenmesine engel değildir. Önemli olan kullanma veya kullandırtma bakımından kart sahibinin rızasının bulunmamasıdır.
Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirerek sahte banka veya kredi kartı üretmek, satmak, satın almak, kabul etmek veya devretmek (TCK m. 245/2): Sahte banka kartını üreten, satın alan, satan, kabul eden veya devreden kişi bu suçun faili olur.
Sahte banka veya kredi kartının kullanarak yarar sağlama (TCK m. 245/3): Suçun bu şeklinin oluşması için failin sahte banka veya kredi kartını kullanması ve bu kullanımdan bir yarar elde etmesi gerekir.
Banka veya kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Cezası
TCK M. 245'te üç fıkra halinde düzenlenen suçlar bakımından ayrı ayrı cezalar öngörülmüştür;
Başkasına ait bir banka veya kredi kartını her ne surette olursa olsun ele geçiren ve kart sahibinin rızası olmaksızın kullanarak kendisine veya başkasına yarar sağlayan kimse üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin liraya kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kimse üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kimse, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Şahsi cezasızlık halleri (TCK m. 245/4)
Şahsi cezasızlık hali; fiilin suç oluşturmaya devam ettiği ancak suçun işlendiği sırada failde mevcut olan ve failin cezalandırılmaması sonucunu doğuran hallerdir.
TCK m. 245/4 bakımından banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçuna ilişkin şahsi cezasızlık halleri şunlardır:
Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,
Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlâtlığın,
Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin zararına olarak işlenmesi hâlinde ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.
Etkin pişmanlık ( TCK m. 245/5)
TCK m. 168'de düzenlenen etkin pişmanlık; suç tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesidir.
TCK m. 245'te düzenlenen haller bakımından yalnızca birinci fıkra kapsamına giren suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanır. İkinci ve üçüncü fıkra kapsamına giren suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulama alanı bulmaz.