İşe iade davaları; iş sözleşmesinin geçerli bir nedene dayanmaksızın feshedilmesi sonrası açılan ve işçinin işe tekrar dönmesini sağlayan hukuki yoldur.
İşe İade Davası Hangi Koşullarda Açılabilir:
-İşçi bu işverene bağlı olarak en az 6 aydır çalışıyor olmalıdır.
-İş yerinde en az 30 işçi çalışıyor olmalıdır.
-İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi gerekmektedir.
-İş Sözleşmesinin feshi geçerli bir sebebe dayanmıyor olması gerekmektedir.
İşe İade Davalarında İspat Yükü:
İşe iade davalarında feshin geçerli bir nedene dayandığına ilişkin ispat yükü işverene aittir. İşveren fesih nedenini işçiye yazılı olarak bildirdiğini, performans düşüklüğüne dayanmış ise bu konuda gereken yazılı ihtarın yapıldığını, gereken eğitimlerin verildiğini, fesihte son çare ilkesine uyulduğunu işverenin ispat etmesi gerekmektedir.
İşe İade Davası Dava Şartı:
İşe iade davası açılmadan önce arabuluculuk başvurusu yapılması, arabuluculuk görüşmelerinin tamamlanması zorunludur.
İşe İade Davası Dava Açma Süresi:
İşçi fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde arabuluculuk başvurusu yapmak zorundadır. Arabuluculuk süreci sonunda anlaşılamamsı halinde; işçi, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesinde işe iade davasını açılabilir.
1 aylık dava açma süresi yazılı fesih bildiriminden itibaren başlayacaktır.
İşe İade Davası İle Neler Talep Edilir:
İşçi işe iade davası ile öncelikle işe iadesini talep etmelidir. Dava sonunda iş sözleşmesinin geçerli bir nedene dayanılmaksızın feshedildiğinin tespit edilmesi halinde işçinin işe iadesine karar verilecektir.
İşçinin iş sözleşmesinin feshedildiği tarih ile işe iade kararının kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için boşta geçen süre alacağı talep edilecektir. İşe başlatmama tazminatı işçinin 4 aylık ücreti tutarında hükmedilecektir.
İşe iade davası sonucunda işe iade kararı verilmesi halinde işveren işçiyi işe başlatmazsa işçinin en az 4 en fazla 8 aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatına hükmedilecektir.
İşe İade Davası Ne Kadar Sürecektir:
İşe iade davaları yaklaşık 1 yıl sürmektedir.
İşe İade Davası Sonucu İşverene Başvuru Süresi:
İşçi kesinleşen işe iade kararının kendisine tebliğinden sonra 10 iş günü içerisinde işverene yazılı başvuru yapmak zorundadır.
İşe İade Davası Sonrası Diğer İşçilik Alacakları:
İşçi işe iade davası ile feshin geçersizliğini tespit ettirdiği takdirde feshe bağlı alacaklar da talep edilebilecektir. Feshe bağlı alacakalar olan feshe bağlı alacaklar olan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti alacaklarıişçinin fesih tarihindeki ücretine göre değil işe başlatılmama tarihindeki ücrete göre hesaplanacaktır. Yapılacak hesaplamada iş yerinde çalışan emsal işçinin ücreti esas alınacaktır. İşçinin toplam kıdemine 4 aylık süre de eklenecektir.