Gayrimenkul Hukuku

Gayrimenkul Hukuku

Gayrimenkul Hukuku Nedir?

Gayrimenkul hukuku, eşya hukuku konusunu oluşturmaktadır. Bunun yanında medeni ve borçlar hukuku da gayrimenkul hukuku alanıyla yakından ilgilidir.

Günlük yaşantımızda aslında çok da fark etmesek bile sıkça karşılaştığımız bir hukuk disiplinidir. Kısaca birkaç örnek verecek olursak oturduğumuz ev ile iş yerlerimiz hakkında ortaya çıkan uyuşmazlıklar, kiracı ve kiraya veren arasındaki uyuşmazlıklar, boşanma sürecinde mal paylaşımı ve katkı payına ilişkin uyuşmazlıklar, miras paylaşımlarına ilişkin uyuşmazlıklar , tapu iptal ve tescil süreçleri söylenebilir.

Gayrimenkul Hukuku Hangi Davalara Bakar?

Gayrimenkul hukuku alanında;

  • Tapuya ilişkin davalar,
  • Kamulaştırma davaları,
  • İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davaları,
  • İdame-i şuyu davaları yani ortaklığın belirli bir süre daha devam ettirilmesi için açılan davalar,
  • İstihkak iddialarına ilişkin açılan davalar,
  • Kira uyuşmazlıklarına ilişkin davalar yer almaktadır. Gayrimenkul hukuku alanındaki davalar yalnızca burada saydıklarımdan ibaret değildir.

Gayrimenkul Hukukunda Müdahalenin Önlenmesi Davası

El atmanın önlenmesi davası olarak da bilinen müdahalenin men’i davası malike karşı girişilen haksız saldırının durdurulup tekrarının önlenmesinin talep edildiği ve karar sonucuna göre bunu sağlayan davadır.

Bu davanın açılabilmesi için devam eden bir saldırının olması gerekmektedir. Saldırı sona ermişse durumun özelliklerine göre tazminat davası açılabilecektir.

Tapu İptal Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tapu iptali ve tescili davası hukuka aykırı tapu kaydının hukuka uygun hale getirilmesi için mülkiyete dayalı hukuk davasıdır.

Tapu iptali ve akabinde tapu tescili davası hukuka aykırı bir şekilde tescil edilmiş olan yani bir kimsenin hakkı yokken ilgili tapu sicil kayıtlarına göre haklı olarak gözüken ya da birine ait olan ancak tapu kayıtlarına göre maliki olarak görülmediği taşınmazlar için mülkiyet sahibi olduğunu iddia eden kişiler tarafından açılan davalardır.

Tapu iptal davası açılabilecek durumlar;

  • Hukuki ehliyetsizlik,
  • Mal kaçırma (mirastan, evlilik mallarının paylaştırılması gibi) 
  • Ölünceye kadar bakma sözleşmelerinde
  • Yolsuz tesciller
  • Mülkiyeti ilgilendiren her hal için tapu iptali davası açılmaktadır.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Nedir?

Ortaklığın giderilmesi davası elbirliği veya paylı mülkiyette bulunan taşınır ya da taşınmaz mal üzerindeki paydaşlığın veya elbirliği mülkiyeti durumunun sona erdirilmesi için aynen taksim suretiyle ya da satış suretiyle ortaklığın giderilmesi şeklinde Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılır.

Gayrimenkulün Kamulaştırılması Nedir?

Özel mülkiyette bulunan bir malın kamu yararının gerekli kılması nedeniyle yetkili idare tarafından bedelinin peşin veya kanunda sayılan istisnai durumlarda taksitler halinde ödenmesi ile kamu malı niteliği kazanmasıdır. Malın kamulaştırması, ister satın alma suretiyle ister mahkemenin takdir edeceği bedel üzerinden ödenmek suretiyle olsun ancak malın gerçek değerinin ödenmesi ile mümkündür.

Kamulaştırmayı gerçekleştirecek idare öncelikle satın alma usulüne başvurarak taşınmazı satın almayı dener idare ve taşınmaz maliki anlaşırsa taşınmaz tapu da idare adına tescil edilir. Anlaşamazlarsa idare görevli Asliye Hukuk Mahkemelerinde bedel tespit davası açar. Burada taşınmazın malikinin rızası aranmaz kamu gücü ile yapılmaktadır. Taşınmaz maliki takdir edilen değerin az olduğunu düşünüyorsa kanun yollarına başvurur.

Miras Hukuku ile Alakalı Gayrimenkul Davaları

Miras hukukunda karşılaşılan gayrimenkule ilişkin davalar şunlardır;

  • Muris muvazaası 
  • Mirasta istihkak davası
  • Mirasın paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesi
  • Belirli mal vasiyetinin yerine getirilmesi
  • Mirasçılıktan çıkarma ve tasarrufun iptali

Genel olarak yukarıda saydığımız dava çeşitleri miras hukukunda gayrimenkule ilişkin olarak karşımıza çıksa da mirasa ilişkin diğer dava çeşitleri de gayrimenkulleri ilgilendirdiği için hepsini burada sayabilmemiz mümkün değildir

Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Nedir?

İleride tapu da yapılacak olan bir satış sözleşmesinin bugünden resmi senet şeklinde düzenlenen ve noter huzurunda taraflarca imzalanarak taahhüt edilmesi gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi olarak adlandırılmaktadır. Sözleşmede taraflardan biri taşınmazını satmayı diğer taraf taşınmazı satın almayı taahhüt etmektedir. 

Sonuç

Öz & Öz Hukuk & Arabuluculuk Bürosu olarak; gayrimenkul ve inşaat hukuku alanında dava ve diğer işlemlerinizde hak kayıpları yaşamamanız ve taşınmazınıza ilişkin hukuki sürecin usulüne uygun şekilde yürütülmesi için uzman avukatlarımızla gayrimenkullerinize ilişkin dava takip ve işlemlerinizin takipçisi olmamız için iletişime geçerek randevu alınız.

0(554) 412 18 80